Na dva kotača

Cikloturizam jedna je od najrazgranatijih grana turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Brežuljkast krajolik bilogorskog kraja omogućuje svim biciklistima da pronađu idealnu rutu za sebe, od onih koji vole laganu vožnju uz divan pogled na prirodu do onih koji su zagrijani za nešto zahtjevnije uspone.

Županija ja zbog toga razvila aplikaciju pod nazivom Bjelovarsko Bilogorska Bike Routes koja objedinjuje službene biciklističke staze na jednom mjestu i nudi informacije o dužini staze, usponu i podlozi, slikovni prikaz, opis i presjek rute te niz drugih važnih informacija za sve bicikliste. Aplikacija je potpuno besplatna, a preuzeti se može ovdje.

KUDA SE UPUTITI?

Bjelovarsko-bilogorska županija obiluje prekrasnim uređenim biciklističkim stazama među kojima svaki biciklist može pronaći ono što odgovara njezinom ili njegovom stilu. Nekoliko je velikih biciklističkih staza različitih duljina između kojih možete odabrati ono što vam najbolje odgovara.

Bilogorska ruta

Ova ruta kreće iz centra Bjelovara prema sjeveroistoku, kroz mjesta Novoseljani, Prokljuvani, Radunice, Maglenča, pored planinarskog doma Kamenitovac koji na nadmorskoj visini od 242 m, i potom kroz mjesta Veliko Trojstvo, Maslare i Trojstveni Markovac. Staza nije zahtjevna, dugačka je 27 kilometara, a putem ćete na više mjesta naići na ugostiteljske objekte u kojima se možete okrijepiti.

Vinogradska ruta

Ruta kreće iz centra Bjelovara prema sjeveru, kroz mjesta Ivanovčani, Doljani, Gornje Plavnice, Točak, Zvijerci i ponovno vodi u Bjelovar. Ovo je uglavnom nizinska staza, nije zahtjevna i duga je 16 kilometara.

Sajamska ruta

Sajamska ruta prolazi uz naselja Marof, Gudovac, Bjelovar, Brezovac i M. Korenovo te pored potoka Bjelovacka. Nizinska je, nije zahtjevna i dugačka je 16 kilometara.

Županijska ruta

Ovo ja najveća biciklistička ruta kojom možete obići cijelu županiju odnosno njezinih pet gradova i sedam općina. Prolazi kroz Bjelovar, Novu Raču, Veliki Grđevac, Grubišino Polje, Ivanovo selo, Daruvar, Dežanovac, Garešnicu, Gornju Garešnicu, Čazmu, Siščane, Bolč i Gudovac. Radi se o valovitoj ruti koja je tek jednim manjim dijelom ravna, dugačka je 183 kilometra i srednje zahtjevna. Biciklisti ističu da je njezin najatraktivniji dio onaj između Čazme i Garešnice na kojem biciklirate po sjevernim obroncima Moslavačke gore. Ruta uglavnom prolazi slabo prometnim županijskim cestama, tek jedan manji dio joj je na državnoj cesti D-26, jednim manjim dijelom prolazi i kroz Zagrebačku županiju, a na dijelu od Trnovitičkog Popovca do Gornje Garešnice preklapa se s Međunarodnom rutom.

Međunarodna ruta Balaton - Lonjsko polje

Ovo je ruta za prave avanturiste budući da vodi skroz od mađarskog jezera Balaton do Lonjskog polja. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji duga je 83 kilometra, a prolazi kroz Đurđevac, Banov Stol, Kamenitovac, Bjelovar, Nevinac, Staru Ploščicu, Ivansku, Berek, Podgarić i Popovaču. Blago je valovita, tek na manjem dijelu brdovita, a između Bereka i Podgarića naići ćete na prekrasne vidike.

Kapelska ruta

Ova ruta prolazi slabo prometnim cestama u selima Kapela, Babotok, Gornje Zdjelice, Poljančani, Pavlin Kloštar, Stanići te ponovno završava u Kapeli. Duga je 36,8 kilometara s nemalom visinskom razlikom od 116 metara između najviše i najniže točke.

BOJIM SE DA ĆU SE IZGUBITI

Koju god stazu odabrali, svakako uvijek uz sebe imajte Bjelovarsko Bilogorska Bike Routes aplikaciju kao i kartu biciklističkih staza i ruta županije koju možete pronaći ovdje. Osim toga, na području županije postoji niz biciklističkih vodiča uz koje možete angažirati kao vodstvo na pojedinoj biciklističkoj ruti.

Hrvoje Supančić

Kontakt: 091/444-5151
Email: hsupancic@net.hr
Jezici: HR, EN, DE-pasivno

Hrvoje Benšić

Kontakt: 098/453-046
Email: hrvoje.bensic@gmail.com
Jezici: HR, DE-pasivno

Duje Mogić

Kontakt: 098/173-2401
Email: dmogic@gmail.com
Jezici: HR, EN

Juraj Segin

Kontakt: 098/904-2077
Email: segin1996@gmail.com
Jezici: HR, EN

Damir Žmarić

Kontakt: 099/710-444
Email: damirzmaric@gmail.com
Jezici: HR, EN

Snježana Sabo

Kontakt: 098/181-1823
Email: sabosnjezana@gmail.com
Jezici: HR, EN, CZE

Senad Begić

Kontakt: 095/598-9830
Email: senadbegic1982@gmail.com
Jezici: HR, EN, DE

ŠTO AKO NEMAM SVOJ BICIKL?

Na nekoliko mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji možete unajmiti bicikl besplatno ili uz novčanu naknadu. U gradu Bjelovaru električni bicikl možete unajmiti na Poljani dr. Franje Tuđmana pokraj Dvorane europskih prvaka, na Šetalištu dr. Ivše Lebovića pokraj Dječjeg odjela knjižnice te u Masarykovoj ulici pokraj Autobusnog kolodvora. Na svakoj stanici nalazi se devet bicikala, svaka stanica ima i jednostavne upute za korištenje, a sat korištenja stoji 65 centi.

Bicikl možete unajmiti i u BIKE2YOU na adresi A. K. Miošića 24b u Bjelovaru. Ondje osim najma samih bicikala i druge sportske opeme, možete dogovoriti i prijevoz istih do određene lokacije. Osim toga, profesionalci u BIKE2YOU mogu vam pomoći kreirati personalizirane biciklističke rute uz pomoć licenciranog vodiča HBS-a i HGSS-a i otkriti vam gdje putem možete stati na pikniku, u restoranu ili obiteljskom gospodarstvu.

ŠTO AKO MOJ BICIKL TREBA POPRAVAK?

U županiji ćete pronaći i nekoliko trgovina, servisa i servisnih stanica za popravak. Servisne stanice možete koristiti samostalno, a postoji deset takvih duž cijele županijske rute koja je duga 183 kilometra. Stanice rade na solarnu energiju koja pokreće kompresor za pumpanje guma, punjač mobitela i LED svjetlo, a imaju i spremnik s alatom za popravak bicikala. U Bjelovaru se nalaze dvije takve stanice (1 i 2), a klikom na brojke u zagradi saznat ćete njihove točne lokacije.

Ako vam bicikl pak treba ozbiljniji servis pomoć ćete pronaći na tri lokacije. U Bjelovaru su to trgovina Biciklist na adresi Šetalište dr. Ivše Lebovića 11 koja nudi nove bicikle, dijelove, opremu, najam bicikala i servis bicikala, skija i klizaljki, te DSG bicikli na adresi Augusta Šenoe 29b koji nudi nove bicikle, dijelove, opremu i servis bicikala.

BICIKLISTIČKI IZAZOV

Ako ste revni biciklist, tijekom godine se možete okušati i u jednom od BILOgravel izazova. Radi se o rekreativnom maratonu koji se vozi kroz šumske puteve, uz rijeke i potoke, kroz sela i polja Bjelovarsko-bilogorske županije, a koji se održava nekoliko puta godišnje, uglavnom vikendom. Sudionici ovisno o kondiciji i spremnosti mogu birati crvenu (80 km / 1600 mnv), plavu (62 km / 1340 mnv) ili zelenu (47 km / 930 mnv) stazu, a sudjelovati mogu svi stariji od 16 godina.

Svaki sudionik dolazi s vlastitim biciklom i plaća startninu koja iznosi 25 eura, a sve što je prije toga potrebno je prijaviti se na službenoj web stranici BILOgravel. Sudionicima su osigurane majice, startni brojevi, voda te okrjepa na dvije feed zone koje se nalaze na svakoj stazi kao i ručak i piće nakon izazova. U ovom izazovu nema vremenskog ograničenja za završetak rute stoga doista vrijedi ona da je važno sudjelovati.

Priroda i društvo

Back

Kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo, korisitimo kolačiće! Korištenje kolačića