Glazbeni paviljon

Ako tražite savršeno mjesto za fotografiranje u Bjelovaru, ne morate tražiti dalje. Glazbeni paviljon smješten je u samom centru Bjelovara, na adresi Trg Eugena Kvaternika 5, i stalno je otvoren za posjetitelje. Paviljon je građen tijekom Drugog svjetskog rata, otvoren je za javnost 8. listopada 1943. godine, a projektirao ga je nagrađivani bjelovarski arhitekt Zdenko Strižić. Paviljon je tada izgrađen od bijelog bračkog kamena, istog onog koji krasi Bijelu kuću u Washingtonu ili predvorje UN-a u New Yorku. Ovo predivno arhitektonsko djelo je kroz godine postalo simbol grada Bjelovara koji ne smijete propustiti pri posjetu tom gradu.

Dio originalnog kamena danas se čuva u Gradskom muzeju Bjelovar i to od 2015. godine kada je paviljon u potpunosti obnovljen i obložen kamenom karakteristikama vrlo bliskom bračkom kamenu, a to je Plano-Redi kamen iz kamenoloma u zaleđu Trogira. Ponekad je teško povjerovati da je na mjestu na kojem je nekoć stajao skromni bunar izgrađen ovakav impresivan paviljon koji je po veličini najveći kameni paviljon u čitavoj Europi.

Tijekom Adventa u Bjelovaru, prvosvibanjskih proslava i raznih drugih manifestacija upravo je on mjesto središnjih događanja, glazbenih izvedbi i nastupa, a tijekom godine drago je mjesto okupljanja Bjelovarčana kao i popularna stanica za vjenčane fotografije i druge prigode.

Dom kulture danas je jedna od najljepših zgrada u Bjelovaru i dom raznih kulturnih manifestacija grada među kojima su festival dokumentarnog filma DOKUart, kazališna smotra BOKfest i niz drugih događanja.

  • Adresa

    Trg Eugena Kvaternika 5

  • Arhitekt

    Zdenko Strižić

  • Izgradnja

    8. listopad 1943.

Back