Filmovi snimljeni u bilogorskom kraju

Bilogorski kraj dugi je niz godina privlačna lokacija za snimanje filmova te su ondje snimljeni neki od kultnih klasika hrvatske kinematografije. Među njima se posebno ističe film Vlak u snijegu, snimljen prema knjizi Mate Lovraka koji je rođen upravo ovdje, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

1976.

Vlak u snijegu, 1976.

Vlak u snijegu jedan je od prvih filmova koje smo kao djeca gledali kod kuće i u školi. Sniman je između 1973. i 1976. godine u selu Grginac te u selu Tomaš kod Bjelovara. Glavne scene snimljene su na željezničkoj pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski, a većina glumaca koji se pojavljuju u filmu bili su učenici područne škole Cigleni iz Bjelovara. Film je prvu premijeru imao upravo u Bjelovaru, nakon čega je prikazan i u na festivalima u Šibeniku i Puli gdje mu je dodijeljena nagrada publike “Jelen”. Vlak u snijegu prvi je dječji film kojem je uspjelo osvojiti tu nagradu. Prugom Bjelovar – Kloštar Podravski vlak i danas prometuje te nosi naziv “Mato Lovrak” po slavnom autoru ovog legendarnog romana.

2002.

Ne dao Bog većeg zla, 2002.

Ovaj klasik hrvatske kinematografije sniman je u Bjelovaru i Samoboru. Scenarij je prema vlastitoj knjizi napisao Goran Tribuson, njegova sestra Snježana režirala je film, a radnja prati odrastanje dječaka Frule u šezdesetim i sedamdesetim godinama 20. stoljeća upravo u gradu Bjelovaru. Film je pun autobiografskih detalja scenarista i redateljice, a u njemu glume Luka Dragić, Mirjana Rogina, Ivo Gregurević, Goran i Bojan Navojec, Semka Sokolović-Bertok, Borko Perić, Dora Fišter, Hana Hegedušić i drugi. Film je bio nominiran za Zlatnu piramidu na filmskom festivalu u Kairu te je osvojio tri Zlatne arene u Puli, onu za najboljeg glavnog glumca (Ivo Gregurević), za najbolji montažu (Marina Barac) i najbolji scenarij (Goran Tribuson). I Goran i Snježana Tribuson inače su rođeni u Bjelovaru.

2007.

Moram spavat anđele, 2007.

Još jedan klasik, film Dejana Aćimovića Moram spavat anđele također je snimljen u Bjelovaru. Radi se o obiteljskoj drami koja prati odrastanje dječaka Gorana u Mostaru tijekom sedamdesetih godina 20. stoljeća čiji se otac Hrvat i majka Srpkinja rastaju, a ona potom i obolijeva. U filmu glume Karlo Barbarić, Bataša Dorčić, Goran Grgić, Zrinka Radić i drugi. Scenarij za film napisala je Aćimovićeva sestra Tatjana. Europska filmska akademija uvrstila je ovaj film u 40 najboljih europskih ostvarenja 2008. godine, dobio je prvu nagradu publike na festivalu u Münchenu, nagradu Zlatna mimoza na festivalu u Herceg Novom, Nataša Dorčić nagrađena je Zlatnom arenom u Puli za najbolju glavnu žensku ulogu, a Olga Pakalović za najbolju žensku sporednu ulogu. Livio Morosin dobio je Vjesnikovu nagradu Breza kao debitant za glazbu, a Žiri mladih filmofila proglasio je film najboljim u kategoriji Nacionalnog natjecateljskog programa.

2010. - 2020.

Protuudar, 2010. - 2020.

Posljednja sezona britansko-američke serije Strike Back ili Protuudar snimana je na području Bjelovara, konkretno na sportskom aerodromu Brezovac u njegovoj blizini. Posljednja sezona serije u potpunosti je snimljena u Hrvatskoj, a brezovački aerodrom samo je jedna od atraktivnih lokacija na kojem su snimane akcijske scene. Serija je inače bazirana na istoimenoj knjizi iz 2007. godine koja prati avanture Chrisa Ryana, bivšeg pripadnika Specijalne zračne službe. U seriji glume Philip Winchester, Sullivan Stapleton, Michelle Lukes, Daniel MacPherson, Rhona Mitra, Michelle Lukes i drugi.

Doživi Bjelovar i Bilogoru

Back

Kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo, korisitimo kolačiće! Korištenje kolačića