Terezijana

Terezijana je najpoznatija bjelovarska manifestacija i svojevrsni simbol grada. Prvi se put održala 1996. godine, a otada se redovito održava iz godine u godinu, drugog vikenda u lipnju. Manifestacija je nastala kao posveta austrijskoj carici Mariji Tereziji koja je 1756. godine utemeljila Bjelovar, a održava se u samom središtu grada, na Trgu Eugena Kvaternika i glavnim gradskim ulicama.

Povijest nastanka Bjelovara glavna je inspiracija za sva događanja na manifestaciji pa tako Terezijana svake godine počinje kostimiranim scenskim prikazom dolaska kočije carice Marije Terezije u grad unatoč tome što ona prema legendi u gradu nikad nije ni bila. U čitavoj manifestaciji sudjeluju različita lokalna kulturno-umjetnička društva kao i Povijesna postrojba Bjelovarski graničari Husari koji čuvaju čardak postavljen na ulaz u Trg Eugena Kvaternika po uzoru na bjelovarske čardake iz vremena Vojne krajine.

Osim kostimiranih povijesnih uprizorenja, manifestaciju iz godine u godinu prati i bogat glazbeni program u koji su uključeni lokalni i inozemni glazbenici iz različitih žanrova. U gradskom muzeju u tom se periodu pripremaju prigodne izložbe, održava se salon fotografije “Šuma okom šumara” na kojem svoje radove izlažu šumarski inženjeri i tehničari, a mogu se pogledati i izložbe poznatih bjelovarskih umjetnika poput Ede Murtića, Naste Rojc, Ive Friščića i drugih.

Terezijana je danas već sinonim za Bjelovar, posjećuju je gosti iz cijele Hrvatske, nerijetko i stranci, a zaista nudi bogat program za sve uzraste stoga je nikako nemojte propustiti ako se drugog vikenda u lipnju zateknete u Bjelovaru.

  • www.terezijana.hr

Back