Planinarenje

Bjelovarsko-bilogorska županija posebna je po tome što su njezine gore relativno niske u odnosu na gore i planine u drugim dijelovima Hrvatske, posebno one u Dalmaciji i Gorskom Kotaru. No, upravo je to ono što ih čini privlačnima za sve ljubitelje sporta pa tako i planinare. Bilogora je savršena planina za sve vrste planinara, a ono što će svima zasigurno trebati kojom god se stazom uputili jest kvalitetna planinarska karta ne biste li se izgubili.

Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije izradila je interaktivnu kartu koja će vam poslužiti kao sjajan vodič kroz planinarske staze, a uključuje i informacije o planinarskih domovima, turističkim atrakcijama, vidikovcima i svemu ostalom što će vam biti korisno na vašem pohodu. Pronađite je ovdje.

Bilogora

Bilogora je najniža gora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, s najvišim vrhom od svega 309 metara, no zato je jedna od najprostranijih gora u Hrvatskoj. Planinarsko društvo Bilogora u kojem su okupljeni planinari i ljubitelji ove gore osnovano je još 1924. godine. Svake godine na treću nedjelju u travnju ovo društvo organizira manifestaciju Proljeće na Bilogori u kojoj sudjeluje po nekoliko stotina planinara, a obično je sve popraćeno dobro hranom i kvalitetnom glazbom.

Ako prvi put krećete na penjanje

Savjetujemo da isprobate planinarski put Bilogorskim stazama budući da se radi o stazi kružnog oblika kojom ćete proći 15 kilometara, obići četiri kontrolne točke i u ljepoti ove gore uživati oko četiri sata. Okrjepu možete pronaći u planinarskom domu Kamenitovac koji je otvoren još 1951. godine te je još uvijek omiljeno mjesto za predah planinara, lokalaca i turista.

Zahtjevnost
0%

Ako na Bilogoru krećete s djecom

Razmotrite poučnu stazu Bilogora koja je otvorena 2020. godine. Duga je 250 metara, a duž cijele staze nalazi se 20 informativnih punktova na kojima kroz tekst i fotografije možete naučiti sve o ovoj gori, njezinom biljnom i životinjskom svijetu. Druga odlična opcija jest dječja staza Mali Bilogorci koja je ipak nešto konkretnija, duga je četiri kilometra, hodanje traje oko sat vremena i ima tri kontrolne točke (Sunčana livada, Medin izvor i Planinarski dom), a na svakoj od njih nalaze se pečati koji se mogu otisnuti u dječji dnevnik. Po završetku i prikupljanju svih žigova, djeca će na dar dobiti magnetić s logom ove staze.

Priroda i društvo

Back