Husari

Da biste sasvim upoznali dušu Bjelovara, morate se upoznati s husarima. Bjelovarski graničari – husari 1756 naziv je posebne povijesne vojne postrojbe koja je osnovana 2008. i prvi put postrojena 14. lipnja iste godine. Postrojba je svojevrsna posveta vojnoj i konjaničkoj povijesti Bjelovara i Bilogore koja seže sve do 18. stoljeća kad je grad i osnovan. U to su doba husarski vojnici nosili tamnoplave odore s različitom bojom kaputa, pojasa i revera ovisno o tome kojoj su pukovniji pripadali. Boja tih dijelova odore mogla je biti tamna ili svijetla plava ili pak tamna ili svijetla zelena. Koristili su pasminu konja gidran koje je Habsburška Monarhija u 19. stoljeću prisvojila te ih koristila kao vojne konje u svim svojim konjičkim postrojbama.

Postrojba je ukinuta 1871., ali njezino nasljeđe nije zaboravljeno i njeguje se još i danas. Odore koje nosi nova postrojba vjerne su replike odora husara iz 18. stoljeća. Sastoje se od crvene jakne sa žutim vezom, tamnoplavog kaputa sa žutim vezom i tamnoplavih jahačkih hlača, visoke crne šubare, crnih čizama sa žutim porubom, platnenog pojasa također u žutim i tamnoplavim nijansama, bijelog remena i crveno-žute torbice. Zastava husara ima oblik lastavičjeg repa, a krase je stari hrvatski grb sa žutim pleterom, povijesni grb grada Bjelovara, grb Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i, dakako, natpis Bjelovarski graničari – husari 1756.

Osim svog najvažnije suputnika, konja gidrana koji su pak bili ukrašeni crvenim prekrivačem sa žutim porubom, husari su sa sobom u 18. stoljeću nosili i sablje M1769, pištolje M 1744 te lovačke karabine. Danas ne sudjeluju u borbama i ratovima, već su rado viđeni gosti na različitim turističkim i kulturnim manifestacijama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Back