Bjelovarski sajam

Bjelovarski sajam kultna je sajamska priredba stara više od 30 godina. Radi se o, uz one u Gornjoj Radgoni u Sloveniji i Novom Sadu u Srbiji, najvećem poljoprivrednom sajmu u regiji, a on se u mjestu Gudovec u predgrađu Bjelovara, odvija dvaput godišnje. Vlasnici i glavni organizatori sajma, Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar, na sajmu okupljaju ratare i stočare iz cijele regije, a izvan dva velika godišnja sajma, proljetnog i jesenskog, u Gudovcu se kroz godinu odvijaju i manje priredbe kao što su Proljetni sajam, Pčelarski sajam, Sajam malih životinja, konjičke priredbe, aukcije stoke, izložbe ratara, voćara i vinogradara, stručni skupovi, tjedni stočni sajmovi i niz drugih događanja.

Na velikim proljetnim i jesenskim sajmovima koji se održavaju krajem ožujka i početkom rujna, sudjeluje više od 500 izlagača, a posjeti ih više od 50 tisuća ljudi. Osim proizvoda ratara i stoke stočara, posjetitelji sajma se mogu upoznati i s tehnološkim dostignućima u poljoprivredi, a upravo ondje sklapaju se nova poznanstva pa i razni poslovni dogovori.

Stočarski sajmovi na području Bjelovara imaju tradiciju dulju više od 500 godina. Razvili su se još u kasnom srednjem vijeku kada su se svake srijede održavali u današnjoj Velikoj i Maloj Sredici, također u predgrađu Bjelovara. Početkom 16. stoljeća sajam se seli u Gudovac gdje su se njegov obujam i lokacija pod utjecajem različitih vlasti i političkih klima kroz godine mijenjali, no tradicija je ostala očuvana.

  • www.bj-sajam.hr

Back