Mitologija

Kad vas jednom put nanese u bilogorski kraj, nećete moći izbjeći legende i priče o mitološkim bićima koja su nekoć nastanjivala čitav kraj. Te su priče dio kulture ovog podneblja i još uvijek se prenose s koljena na koljeno pa ćete tako u prolazu sigurno čuti za glođana, male lovce ili šumske dekle.

Šumske dekle su mala mitološka bića djevojačkih lica koja žive u šumama Bilogore. Tijelo im je prekriveno dlakama, imaju duge ruke i noge, boje se ljudi, ali su prema predaji svejedno rado ulazile u dvorišta mještana. Za razliku od njih, vile nisu prekrivene dlakama, odjevene su u bijelo, nose koprene na glavi, a mogu se pretvoriti u cvijet, pticu ili leptiricu. Njihove kolegice vještice ili kako ih kajkavsko stanovništvo područja zove, coprnice, pretvaraju se pak u pse ili mačke i nisu tako uglađenog i pristupačnog izgleda. Još opasnije od njih su sene. Sena je strašno biće koje prema pričama noću izlazi iz zemlje, leti iznad tla te krade ljude i odnosi ih pod zemlju kako bi ih pojela ili pretvorila u svoje sluge.

Jedno od bića kojeg se ljudi, a posebno djeca, najviše boje je glođan. Ovo se biće uspoređuje s mračnom sjenom bez ljudskog oblika koja se skriva na tamnim mjestima i vreba djecu. Neposlušna djeca plašila su se i babaroge koja je prema predaji imala kolibu usred Bilogore u koju je odvodila svojeglavu djecu. Odrasli su se pak bojali more, bića koje ulazi u san i donosi noćne more, vragova koji su ih htjeli odvratiti od vjere i osiguravali im mjesto u paklu, te divova pod imenom svećarci koji bi, ako bi im se ugasila svijeća u rukama nagovijestili smrt nekog bliskog. Smrt su nagoviještali i pintari ili bačvari i to osobi koja bi čula zvuk nalik bačvarskog lupanju. Strašna mitološka bića su i mrak koji se poistovjećuje sa zloduhom i noću napada primarno žene, ali i muškarce, vodenjak koji živi u Česmi, Ilovi i Bjelovackoj i u virove povlači ljude, te mali lovci koji nisu bili posebno opasni, ali su u ljudima izazivali strah i nemir.

No, nisu sva bilogorska mitološka bića izazivala strah kod mještana. Od inđuljera koji su bili poznati kao mjernici bi pomoć tražili seljaci koji se svađaju oko zemlje, glasni divovi vedi pomagali su im u poslovima oko kuće, tri žene poznate kao suđenice su dolazile u domove kad bi se rodilo novorođenče kako bi odredile kakav će dijete imati život i koliko će dugo živjeti, a bradati patuljci poznati kao zemaljski duhovi sklanjali su im se s puta i marljivo radili u rudnicima ispod sela.

Mitološka bića i priče o njima velik su dio povijesti i tradicije bjelovarsko-bilogorskog kraja. Stanovnici ih i danas njeguju i rado dijele sa svima koji stignu u njihov kraj pa tako postoji čak i Staza začudnih bića. Radi se o poučnoj stazi smještenoj na izletištu obitelji Vlajnić ‘Na malenom brijegu’, a koja sadrži edukativne informacije o mitološkim bićima Bjelovara i Bilogore koje ne želite propustiti.

Back