Back

Bjelovar općenito

općenito

Bjelovar

Smješten na visoravni u južnom dijelu Bilogore, na 135 metara nadmorske visine između rječica Bjelovacke i Plavnice, grad Bjelovar središte je Bjelovarsko-bilogorske županije kao i kulturno, političko i prirodno srce ovog kraja Hrvatske. Službeno osnovan 1756. godine odlukom carice Marije Terezije, Bjelovar je jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, no unatoč toj formalnosti, poznato je da je na ovom području bila prisutna kontinuirana naseljenost još od brončanog doba.

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, u Bjelovaru danas živi 36 433 stanovnika na površini od 187,701 km². Na tom je području okupljeno 31 naselje, a to su abecednim redom Bjelovar, Breza, Brezovac, Ciglena, Galovac, Gornji Tomaš, Gudovac, Klokočevac, Kokinac, Kupinovac, Letičani, Mala Ciglena, Malo Korenovo, Novi Pavljani, Novoseljani, Obrovnica, Patkovac, Gornje Plavnice, Stare Plavnice, Prespa, Prgomelje, Prokljuvani, Puričani, Rajić, Stančići, Stari Pavljani, Tomaš, Trojstveni Markovac, Veliko Korenovo, Zvijerci i Ždralovi.

struktura

Povijest

Grad je građen planski kao poligon i upravno sjedište Križevačke i Đurđevačke graničarske pješačke pukovnije zbog čega ima pravilnu, kvadratnu strukturu u samom središtu grada koje je prvo izgrađeno. Ime mu je nastalo od pridjeva bijel kojem je dodana mađarska riječ vár što znači grad, a navodno je poteklo od pojma bijela zemlja koji označava teško obradivu zemlju. Zastava grada je bijela s grbom Bjelovara koji je pak prikazan u obliku srebrno-bijelog štita u kojem vidimo zeleni brežuljak s tri smeđa panja, bijelom utvrdom s kruništem i crvenim krovom, puškarnicom i otvorenim vratima pored kojih stoji serežan s puškom.

multi

Prepoznatljivost

Bjelovar je poznat po prekrasnoj pitomoj prirodi koju pružaju obronci Bilogore. Naziva se i gradom sira budući da proizvodnja sira u našem gradu ima višestoljetnu tradiciju. Obilježen je velikim rukometnim uspjesima, rukometni klub Bjelovar bio je europski prvak 1972. godine. Naziva se i enigmopolisom jer je zahvaljujući širokom djelovanju zagonetačkog društva Čvor postao prijestolnica enigmatike u Hrvatskoj. On je multikulturni grad u kojem živi u kojem živi 21 nacionalna manjina od ukupno 22 registrirane u čitavoj Republici Hrvatskoj. U bjelovarskom su kraju rođeni brojni poznati i uspješni Hrvati i Hrvatice među kojima su Edo Murtić, Bogdan Diklić, Ivo Robić, braća Navojec, Nasta Rojc, Vojin Bakić i niz drugih.

Grad je domaćin brojnih glazbenih, kazališnih i filmskih događanja, posvećen ulaganju u kulturu i zaštitu nacionalnih manjina i to je tek dio bogatstva koje Bjelovar ima za ponuditi svojim stanovnicima i gostima koji u njega dolaze.

Kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo, korisitimo kolačiće! Korištenje kolačića