Gradske legende

Gotovo svaki grad u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima svoju legendu. One nam otkrivaju vjerovanja o tome kako je neki grad nastao, kakve tajne skriva u svom podzemlju, kakve fantastične elemente krije u svojoj povijesti. U samom Bjelovaru posebno se ističu legende koje se tiču osnivačice grada, carice Marije Terezije.

Bjelovarčani prepričavaju i s koljena na koljeno prenose legende o misterioznim podzemnim tunelima ispod svoga grada. Tuneli su, vjeruje se, izgrađeni kad je carica Marija Terezija u 18. stoljeću pokrenula izgradnju katedrale svete Terezije Avilske. Podzemni putevi protežu se diljem grada, nikad nisu u potpunosti istraženi, a pretpostavlja se da su služili kao tajni izlaz iz grada u slučaju napada Turaka.

Ljubavni život carice Marije također je velika tema legendi koje se prenose generacijama. Prema jednoj legendi carica je posjedovala ljubavni napitak koji je posebno za nju osmislio jedan vrač. Carica ga je, kaže usmena predaja, uvijek imala uz sebe kako bi njime mogla osvojiti muškarca koji joj se svidio. A jedan od njih navodno je bio i barun Franjo Trenk.

Legenda o njihovoj vezi kaže da su se barun i carica jednog dana u 18. stoljeću zatvorili u kutjevački vinski podrum na sedam dana nakon čega su oboje izašli bez riječi i razišli se, on pokupivši svoje konjanike, a ona svoje dvorske dame. Kad su podrumari nakon tih sedam dana ponovno ušli u svoje podrume zatekli su na zidu 80 urezanih crtica za koje su pretpostavljali da su predstavljale broj popijenih boca vina koje su bile razbacane po podu. A bila je tu i jedna rupa u sredini stola za koju i dan danas svatko ima vlastitu teoriju o tome kako je nastala. Stol još uvijek postoji, a danas ga obilaze oni kojima je ljubav neuzvraćena jer se vjeruje da će onome tko prisloni lijevi dlan na njega, ljubavne želje biti ostvarene.

Za istraživače

Back