Gradski muzej Bjelovar

Ideja o osnivanju Gradskog muzeja Bjelovara rodila se još 1946. godine. Inicijativu je pokrenuo učitelj Rade Kovač u ime tadašnjeg Doma kulture, a muzej je osnovan tri godine kasnije, točnije 25. kolovoza 1949. godine. Zvao se tada Oblasni muzej, imao je dva kustosa i jednog administrativnog službenika, a sastojao se od nekoliko privatnih zbirki kolekcionara iz Bjelovara i okolice. Bili su to kolekcionari Heinrich (Hinke) Kamer, službenik Austrougarskih željeznica i Ivan Barešić, građevinski poduzetnik i glazbenik. Muzej je djelovao pod imenom Oblasni muzej do 27. travnja 1954. kad je odlukom Narodnog odbora općine Bjelovar preimenovan u Gradski muzej Bjelovar, ime pod kojim djeluje i danas.

Muzej je smješten krasnoj u zgradi jednokatnici iz 19. stoljeća koja ima status kulturnog dobra prve kategorije, na adresi Trg Eugena Kvaternika 1, u samoj povijesnoj jezgri grada. Radi se o važnom kulturnom dobru koje je u potpunosti obnovljeno 2010. godine i sada sjaji u punom svjetlu. Sam muzej sastoji se od 34 zbirke koje su podijeljene kroz arheološki, etnološki, povijesni, kulturno-povijesni i galerijski odjel te knjižnicu, a u procesu osnivanja su i glazbena i tehnička zbirka, zbirka plakata i niz drugih. Muzej je cijenjen u čitavom svijetu pa se tako našao u prestižnom izdanju knjige Museums of the World njemačke izdavačke kuće Saur kao i u europskom magazinu Museum Aktuell.

U muzeju se svake godine održava Međunarodni dan muzeja te Noć muzeja tijekom kojih posjetitelji mogu iskusiti muzej u nešto drugačijoj atmosferi dok se na pozornici u atriju muzeja i velikoj dvorani za događanja često upriličuju koncerti, predstave i druga kulturna zbivanja. Muzej je otvoren za posjetitelje od utorka do petka, od 10 do 19 sati, te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Cijena ulaznice za odrasle posjetitelje je 1,59 eura, a za umirovljenike, učenike, studente i grupe građana (od 10 do 30 osoba) 1,06 eura po osobi.

Dom kulture danas je jedna od najljepših zgrada u Bjelovaru i dom raznih kulturnih manifestacija grada među kojima su festival dokumentarnog filma DOKUart, kazališna smotra BOKfest i niz drugih događanja.

Adresa

Trg Eugena Kvaternika 1

Radno vrijeme

Utorak - petak od 10:00 do 19:00 sati
Subota i nedjelja od 10:00 do 14:00 sati

Cijena ulaznica

Za odrasle posjetitelje - 1,59 €
Za umirovljenike, učenike, studente i grupe građana (10 - 30 osoba) - 1,06 € po osobi

Istraži kulturu

Back

Kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo, korisitimo kolačiće! Korištenje kolačića