Priča o kvarglu

Legendarni kvargl autohtoni je sir s područja Bjelovara. Bilješke o njemu datiraju između 1765. i 1787. godine, a utjecaj pod kojim je nastao ima korijene u Austriji i Češkoj. Radi se o siru relativno malog obujma i mase koji se dobiva od kravljeg mlijeka te se nakon cijeđenja, soljenja i dodavanja crvene paprike, oblikuje u mali stožac. Nakon toga se suši i dimi, a čitav proces obavlja se ručno još od 18. stoljeća.

Budući da je tako specifičan i jedan od simbola Bjelovara, prije dvadesetak godina pojavila se ideja o zaštiti ovog proizvoda i očuvanju njegovog recepta kako bi se mogao prenositi s generacije na generaciju zauvijek. S tim je ciljem 2006. osnovana Udruga proizvođača sira u Hrvatskoj – Bjelovarski kvargl. Akteri udruge kroz godine su se izborili za jasnu distinkciju bjelovarskog kvargla od podravske prgice ili međimurskog turoša koji su vrlo slični sirevi. Bjelovarski je kvargl potom 2016. godine dobio zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom ‘Bjelovarski kvargl’, a četiri godine kasnije zaštićen je i na europskoj razini.

Okus ovog legendarnog sira blago je kiselkast, a ono što ga razlikuje od prgice i turoša je specifična aroma dima koju ova dva sira nemaju jer se ne dime. U bjelovarskom kvarglu ćete osjetiti i blage note paprike, a najčešće ćete ga jesti uz suhomesnate proizvode i druge vrste narezaka.

Back