Back

Povijesna jezgra

carica

Carica Marija

Austrijska nadvojvotkinja Marija Terezija, prva i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom, osnovala je grad Bjelovar 1756. godine. On je trebao biti novo vojno središte u tom dijelu monarhije, te su u njemu prvo izgrađeni vojni objekti i naseljeno vojničko stanovništvo. Međutim, carica Marija za Bjelovar je imala mnogo veće planove od samo još jedne vojne baze.

Murtić

Rodna kuća Ede Murtića

U Velikoj Pisanici na adresi Ulica hrvatskih mučenika 67 smjestila se rodna kuća velikog hrvatskog akademskog slikara Ede Murtića. Kuća je izgrađena 1921. godine, iste one u kojoj se u svibnju rodio Murtić. Murtić je kasnije napustio Veliku Pisanicu kako bi završio školu i Likovnu akademiju u Zagrebu, a nakon toga je nastavio raditi kao slikar te je kroz karijeru izlagao na više od 150 samostalnih i 300 skupnih izložbi. Njegova djela danas se nalaze u zbirkama renomiranih galerija i muzeja diljem svijeta, od londonskog Tatea do njujorškog Guggenheima.

U njegovoj rodnoj kući, na godišnjicu njegova rođenja 4. svibnja, već se 13 godina održavaju Dani Ede Murtića tijekom kojih se odaje počast pokojnom slikaru. Tih se dana polaže vijenac ispred Murtićeve kuće te se održavaju slikarske radionice za studente.

sakralni

Sakralni objekti & svetišta svih općina

Katedrala sv. Terezije Avilske u Bjelovaru najznačajniji je sakralni objekt Bjelovarsko-križevačke biskupije. Nalazi se u staroj jezgri grada, na Trgu Eugena Kvaternika, a katedralom je proglašena 2009. godine. Kamen temeljac za njezinu gradnju položen je 1765. godine, a do 1770. gradnja je dovršena te je još dvije godine kasnije na blagdan sv. Terezije Avilske crkva blagoslovljena.

ulice

Značajne ulice, zgrade, trgovi

Stara jezgra grada Bjelovara u registru je nepokretne spomeničke baštine te je pod zaštitom konzervatora. Kvadratnog je oblika, a njezinu srž čini Trg Eugena Kvaternika s Glazbenim paviljonom u centru. Paviljon je otvoren za javnost 8. listopada 1943. godine, projektirao ga je nagrađivani bjelovarski arhitekt Zdenko Strižić, a izgrađen je od bijelog bračkog kamena, istog onog koji krasi Bijelu kuću u Washingtonu i predvorje UN-a u New Yorku.

Kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo, korisitimo kolačiće! Korištenje kolačića