Dom kulture

Dom kulture na adresi ulica Ivana Mažuranića 6, centralno je mjesto za sva kulturna događanja u Bjelovaru, od filmova i predstava preko koncerata i aktivnosti glazbenih škola do raznih tribina, predavanja i drugog sadržaja.

Smjestio se u krasnoj secesijskoj zgradi u kojoj je od 1917. do 1951. bila Bjelovarska sinagoga. Planiranje njezine gradnje počelo je još 1913. godine kad je u Bjelovaru živjelo petstotinjak Židova, a nakon prvotnih promjena kod izbora izvođača, projektirao ju je arhitekt Otto Goldscheider, inače zaslužan za niz secesijskih (uglavnom stambenih) zgrada u gradu Zagrebu.

S dolaskom Drugog svjetskog rata, gotovo svi bjelovarski Židovi tragično su stradali pod terorom fašističkog režima, a sinagoga je zatvorena sve do 1951. kad je prenamijenjena u zgradu za potrebe kazališta. S nje je tada uklonjena kupola kao i sva vjerska obilježja osim jedne velike Davidove zvijezde. Zgrada je ponovno obnovljena 1989., a najrecentnija obnova završena je 2021. godine.

Osim osvježenog izgleda, novoobnovljeni Dom kulture sada ima sjedeći kapacitet veći za stotinjak mjesta te u njegovo gledalište stane oko 400 ljudi, a povećana je i pozornica, produžen balkon te su napravljene nove lože. U procesu je obnovljena i Davidova zvijezda na pročelju kako bi se očuvala izvorna obilježja sinagoge.

Dom kulture danas je jedna od najljepših zgrada u Bjelovaru i dom raznih kulturnih manifestacija grada među kojima su festival dokumentarnog filma DOKUart, kazališna smotra BOKfest i niz drugih događanja.

  • Adresa

    Ulica Ivana Mažuranića 6

  • Arhitekt

    Otto Goldscheider

  • Kapacitet

    400 mjesta

Back