Back

Umjetnost na ulici

murali

Murali

Bjelovarski umjetnik Pavle Tandara i referent za kulturu u gradu Bjelovaru Tvrtko Hopek, zaslužni su za festival ulične umjetnosti 43 Jam koji je u Bjelovaru trajao više od 15 godina i zahvaljujući kojem je grad kroz godine ukrašen radovima više od 240 uličnih umjetnika iz cijelog svijeta. Među njima su bila neka od najcjenjenijih imena hrvatske scene ulične umjetnosti kao što su Slaven Lunar, Chez 186 i Modul, ali i stranih među kojima su do sada bili Farid iz Meksika, Azram iz Slovenije, Sawer iz Francuske i niz drugih.

Festival je započeo kao festival grafita, ali se uskoro razvio u festival murala tijekom kojeg se oslikavaju čitava pročelja stambenih zgrada, igrališta i drugih gradskih objekata. Gostujući umjetnici sami biraju motive koje će slikati, a cilj je uljepšati oronule zidove, unijeti dašak boje i pozitivne energije i učiniti ulice svojevrsnom galerijom na otvorenom.

Šetnja kroz Bjelovar danas doista i nalikuje istraživanju kakve galerije na otvorenom i nikad ne znate na kojem kutku će vas obradovati prizor nove slike na zgradi ili u parku. Pa ako vas put odvede u Bjelovar, obavezno rezervirajte neko vrijeme za bezbrižnu šetnju i neposredno otkrivanje uličnih umjetničkih djela.

Kipovi

U središnjem parku na Trgu Eugena Kvaternika u samom centru Bjelovara, smještena su četiri sakralna kipa podignuta 1777. i 1778. godine. Jedan je posvećen svetoj Tereziji Avilskoj, zaštitnici osnivačice Bjelovara carice i kraljice Marije Terezije, a prema kojoj je nazvana i bjelovarska katedrala. Jedan je posvećen zaštitniku 6. krajiške pukovnije (Đurđevačke) svetom Jurju, jedan zaštitnici 5. krajiške pukovnije (Križevačke) svetoj Jeleni Križarici, a jedan zaštitniku ispovjedne tajne svetom Ivanu Nepomuku.

Sva četiri kipa 1949. su srušena, ali su sačuvani, temeljito obnovljeni te su ponovno podignuti na svojim starim pozicijama 22. rujna 2000. godine. Zanimljivo je da je do danas ostalo nepoznato tko je isklesao ta četiri barokna kipa te zašto je jedan od njih posvećen svetom Ivanu Nepomuku.

I izvan stare gradske jezgre, diljem Bjelovara smjestio se još niz kipova, skulptura i spomenika, među kojima svakako valja spomenuti one istaknutog bjelovarskog kipara Vojina Bakića. U Spomen području Borik smještena je njegova rekonstrukcija spomenika Poziv na ustanak, skulptura izvedena u bronci nastala između 1946. i 1947. godine. A tu je i skulptura Zrcala iz serije Svjetlosni oblici, koja se smjestila ispred IV. osnove škole u Bjelovaru.