Muzej Domovinskog rata

U gradskom prostoru nedaleko od središta Bjelovara na adresi Trg Stjepana Radića 9, smjestio se Muzej Domovinskog rata. Bjelovarčani će vam često reći da zapravo radi o muzeju mira jer on čuva sjećanje na događanja iz Domovinskog rata kako se ona više nikad ne bi ponovila. Otvorilo ga je Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije, a on je za javnost otvoren svakog utorka i četvrtka od 18 do 19 sati.

Stalni muzejski postav Domovinskog rata

Stalni muzejski postav podijeljen je na tri dijela. Prvi donosi pregled službenih odora i drugih obilježja Ministarstva unutarnjih poslova i Oružanih snaga Republike Hrvatske, u drugom su izložene radne i ratne odore i razna druga oprema dok je treći posvećen braniteljima iz Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije koji su u Domovinskom ratu branili našu zemlju.

Sadržaj muzejskog postava temeljen je na znanstvenoj monografiji “Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990.- 1996.” Bjelovarčana Marina Sabolovića, a u njemu je okupljeno više od 400 autentičnih predmeta među kojima se ističu upravo odore i njihova obilježja. Muzej je digitaliziran i interaktivan, a osim stalnog postava na Trgu Stjepana Radića, sastoji se i od postava na otvorenom koji je poznat kao Informativno edukacijski centar Domovinskog rata, a obuhvaća Spomen-područje Barutana 1991. i Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar.

  • Adresa

    Trg Stjepana Radića 9

Spomen-područje Barutana 1991.

Spomen-područje Barutana koje se naziva i bjelovarskom Hirošimom, jedno je od posebno emotivnih mjesta koja možete posjetiti u Bjelovaru. Smješteno u šumi Bedenik, na sjeverozapadnom dijelu grada, područje je obnovljeno i otvoreno 2020. godine, a služi kao bolni podsjetnik na poginule i stradale u obrani grada tijekom Domovinskog rata.

Barutana 1991. danas sadrži spomenik poginulim braniteljima, kapelicu i informativno-edukativni centar, a tu je i edukativna staza s 14 informativnih ploča koje prate razvoj događaja skroz od raspada Jugoslavije preko Domovinskog rata i ključnih zbivanja u njemu do posljednjih vojno-redarstvenih operacija. Na području se može razgledati i tenk T55 te BVP M80, originalno borbeno vozilo pješaštva.

Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar

Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar dio je spomenutog informativno-edukativnog centra u sklopu Barutane. Osim već spomenute edukativne staze i postava na otvorenom, Muzej krije niz sadržaja u zatvorenom prostoru. To su primarno interaktivna uprizorenja važni lokalni i nacionalni događaji koji su obilježili Domovinski rat, ali i spomen soba u kojoj je odana počast svim poginulim braniteljima na Barutani i bjelovarskom području općenito, te hodnik s 25 metara dugom lentom s povjesnicom Domovinskog rata i pregledom drugih događaja tijekom rata.

U potkrovlju je smještena galerija u kojoj su izložena likovna djela slikara sa šireg bjelovarskog područja, a koja uglavnom tematiziraju upravo Domovinski rat.

Istraži kulturu

Back

Kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo, korisitimo kolačiće! Korištenje kolačića