Back

Općine i njihove znamenitosti i manifestacije

općine

Turistička zajednica Bjelovar-Bilogora obuhvaća grad Bjelovar i pet općina bilogorskog kraja koje ga okružuju. Svaka od njih krije vlastite ljepote i znamenitosti, a više o svakoj otkrijte u nastavku.

Općina Velika Pisanica

Površina: 83,67 km²
Broj stanovnika: 1323
Web stranica: Velika-pisanica.hr

Općina Velika Pisanica smjestila se na južnim obroncima Bilogore. Sastoji se od osam naselja, a to su Velika Pisanica, Polum, Čađavac, Nova Pisanica, Babinac, Ribnjačka, Bedenička i Bedenička. U središtu mjesta Velika Pisanica nalaze se crkva sv. Lazara iz 1724. godine i Župna crkva Srca Isusova sa Župnim dvorom iz 1908. godine koje su između ostalog razlog zašto središte mjesta ima status zaštićenog spomenika kulture treće kategorije. Dan općine Velika Pisanica obilježava se na Blagdan Srca Isusova.

Općina se diči očuvanom prirodom, ekološkom poljoprivredom i rekreacijskim turizmom. Ondje se nalazi i Pisanička eko-etno staza koja povezuje sve važne turističke destinacije općine, a duga je 52 kilometra. Ova zgodna turistička staza poučit će vas svemu što trebate znati o lokalnom stanovništvu i načinu života u općini Velika Pisanica. U Velikoj Pisanici nalazi se i rodna kuća Ede Murtića te se ovdje svake godine održavaju Dani Ede Murtića.

Općina Nova Rača

Površina: 92,73 km²
Broj stanovnika: 2788
Web stranica: Nova-raca.hr

Na 18 kilometara jugoistočno od Bjelovara, smjestila se općina Nova Rača sa svojih 13 naselja među kojima su Bedenik, Bulinac, Dautan, Drljanovac, Kozarevac Račanski, Međurača, Nevinac, Nova Rača, Orlovac, Sasovac, Slovinska Kovačica, Stara Rača i Tociljevac. Nova Rača još u doba Vojne krajine bila je sjedište župe i krajiške kapetanije, a zbog toga je i danas poznata po velikim proštenjima koja se organiziraju na Veliku i Malu Gospu.

Dan Općine Nova Rača obilježava se 20. travnja kada se u istoimenom mjestu održavaju razna događanja, a tijekom ostatka godine ondje možete uživati u folklornim nastupima, likovnim kolonijama i moto utrkama.

Općina Severin

Površina: 25,91 km²
Broj stanovnika: 713
Web stranica: Severin.hr

Općina Severin, smještena istočno od Bjelovara, 1997. odvojila se od općine Nova Rača u samostalnu općinu koja obuhvaća naselja Orovac i Severin. Na području ove najmanje općine u kraju, djeluju razne udruge lovaca, ribolovaca, hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata i narodne zaštite, umirovljenika, voćara i vinogradara.

Ovdje djeluju i dva dobrovoljna vatrogasna društva, Severin i Orovac, te vatrogasna zajednica općine Severin, a valja spomenuti i kulturno-umjetničko društvo Palična, te općinski nogometni klub Slavija.

Općina Šandrovac

Površina: 62,78 km²
Broj stanovnika: 1415
Web stranica: Sandrovac.hr

Općina Šandrovac formirana je kao jedinica lokalne samouprave 1997. godine. Sastoji se od sedam naselja, a to su Šandrovac, Lasovac, Lasovac Brdo, Ravneš, Kašljavac, Jasenik i Pupelica. Prvi put se spominje 1245. godine u darovnici kralja Bele IV. i to pod imenom Mušinja. Nakon prelaska u vlasništvo plemića Šandora 1491. godine gubi se to staro ime te se počinje nazivati Šandri-grad, Šandrovec i, napokon, Šandrovac kako je poznat i danas.

U općini Šandrovac tijekom godine se održava niz događanja. Između ostalih to su proslava Sv. Vida 15. lipnja kada je i Dan općine Šandrovac, žetvene svečanosti, susreti folklora i udruga s područja općine, malonogometni turniri, konjičke trke i maratoni te moto trke. U općini se nalazi i recentno obnovljen bazen Gradina koji sadrži olimpijski bazen okružen drugim sportskim terenima kao što su poligon za mini golf, igralište za odbojku na pijesku, teniski teren, košarkaški teren te igralište za mali nogomet.

Općina Veliko Trojstvo

Površina: 65,6 km²
Broj stanovnika: 2378
Web stranica: Veliko-trojstvo.hr

Općina Veliko Trojstvo okuplja naselja Veliko Trojstvo, Ćurlovac, Dominkovica, Grginac, Kegljevac, Maglenča, Martinac, Paulovac, Malo Trojstvo, Višnjevac i Vrbica. U povijesnim zapisima prvi put se spominje 1272. U 14. stoljeću ondje je već postojao samostan i opatija Sveto Trojstvo oko kojih se smjestilo naselje. Današnja općina osnovana je 1997. godine, a krasi je bogatstvo šuma, polja, vinograda i voćnjaka.

U općini se nalazi Etno park Veliko Trojstvo u kojem je izložen jedinstven prikaz tradicionalnog graditeljstva i života na području Bjelovara i Bilogore. Od Planinarskog doma Kamenitovac u Maglenči prema selu Šandrovac unutar općine Veliko Trojstvo protežu se Svijetle pruge, divna galerija drvenih skulptura na otvorenom, jedina takve vrste u ovom dijelu Europe. Tu je i Romska kuća, etno kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, prva takve vrste u čitavoj Europi, u kojoj možete dobiti uvid u njihov način života, kulturu i običaje.

Općina Zrinski Topolovac

Površina: 104 km²
Broj stanovnika: 754
Web stranica: Zrtopolovac.hr

Na početku južne strane Bilogore smjestila se brežuljkasta općina Zrinski Topolovac. Obuhvaća tri mjesta, a to su Zrinski Topolovac, Jakopovac i Križ Gornji. U samom mjestu Zrinski Topolovac održava se niz manifestacija, među kojima se posebno ističu Dani Zrinskih i Frankopana tijekom kojih se kod kipa Katarine Zrinski u središtu Zrinskog Topolovca obilježava obljetnica pogibije Zrinskog i Frankopana, te Babotučka vojna, jedna od najmlađih manifestacija u bjelovarskom kraju koja je ime dobila prema legendi koja se već 500 godina prenosi s koljena na koljeno za području općine Zrinski Topolovac.

Na manifestaciji Babotučka vojna ova se legenda uprizoruje na sceni s više od stotinu likova u kostimima osmanskih vojnika i mitoloških bića među kojima se posebno ističu glasni divovi vedi koji su prema predaji nekoć živjeli u bilogorskim šumama. Osim toga, u općini postoji niz spomenika antifašistima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, spomen ploča poginulom branitelju u Domovinskom ratu te etno kuća u kojoj možete vidjeti kako je nekoć izgledao život u kraju.

Općina Rovišće

Površina: 103,23 km²
Broj stanovnika: 4179
Web stranica: Opcina-rovisce.hr

Općina Rovišće najmnogoljudnija je općina Bjelovarsko-bilogorske županije, a sastoji se od 12 naselja. To su Domankuš, Gornje Rovišće, Kakinac, Kovačevac, Kraljevac, Lipovčani, Podgorci, Predavac, Prekobrdo, Rovišće, Tuk i Žabjak. Najveća su naselja Predavac i Rovišće koje se prvi put spominje u jednom dokumentu još 1232. godine. Rovišće je već tada bilo tvrđa-grad, a njegovi stanovnici bili su u vojnoj službi kralja.

U Rovišću je 1279., 1341. i 1475. godine održano nekoliko sabora Slavonskog plemstva što nam govori koliko je ono nekad bilo važno zbog svog zemljopisnog položaja. U kasnijem srednjem vijeku razvijaju se obrt i trgovina te se održavaju veliki godišnji sajmovi. A onda su od 1532. do 1538. Turci opustošili ove krajeve. Tvrđa u Rovišću nakon toga je obnovljena 1579., a nakon 1699. godine ono je izgubilo važnost kao krajiška tvrđa. Danas u općina Rovišće živi 4179 prema popisu stanovništva iz 2021.

Općina Kapela

Površina: 110 km²
Broj stanovnika: 2374
Web stranica: Opcina-kapela.hr

Općina Kapela, osnovana 1994. godine, okuplja 26 brdovitih naselja, a to su Babotok, Botinac, Donji Mosti, Gornje Zdelice, Gornji Mosti, Jabučeta, Kapela, Kobasičari, Lalići, Lipovo Brdo, Nova Diklenica, Novi Skucani, Pavlin Kloštar, Poljančani, Prnjavor, Reškovci, Sredice Gornje, Srednja Diklenica, Srednji Mosti, Stanići, Stara Diklenica, Starčevljani, Stari Skucani, Šiptari, Tvrda Reka i Visovi.

Stanovništvo ovih naselja uglavnom se bavi proizvodnjom poljoprivrednih kultura i stočarstvom. U općini nema razvijene industrije ni obrtništva zbog čega ima skroman budžet i spada u jedinice lokalne samouprave s niskom razinom razvijenosti. Općina, međutim, ima veliki potencijal te bi joj se podizanjem razine cestovne mreže i ostale infrastrukture mogle povećati prilike za razvoj gospodarstva.